Търсене на имоти

Офис

Актуализиран преди: повече от месец
Обща площ
Парцел
1276.00 m2

Уникална административна сграда с архитектурна и историческа стойност в пешеходната зона на центъра на град Варна. Намира се на ул. Преслав - една от малкото варненски улици, опазили до момента излъчването и атмосферата на градската арнитектурна среда от началото на миналия век. 
Сградата се намира непосредствено до Oбластна управа. Архитектурният шедьовър е проектиран от известния варненски арх. Дабко Дабков през 1922г. Архитектурния облик е допълнен от уникалната скулптурна украса на един от най-изявените български скулптури – Кирил Шиваров. В тази сграда се е помещавала Банка ДСК, „Софийска банка” и бившия грандхотел „София“.
Състои се от три етажа и тавански етаж с РЗП 1276кв.м. Парцелът е с площ 724кв.м. 
Има проект за реставрация и адаптация на сграда- архитектурен паметник с 1853,95 м2 надземно РЗП и 516 м2 сутерен. 

Гръцката махала (или Гръцки квартал) е най-старата част на съвременна Варна. Преди Освобождението там живеят предимно гърци. В квартала са се намирали и първите дипломатически представителства не само в града, но и в цяла България. Кварталът граничи с ЖП гарата, Морската градина, Фестивалния комплекс и бул. "Княз Борис I". В квартала са намерени останките на множество римски и гръцки сгради от древността, най-известните от които са термите. Те са най-голямата антична постройка, открита до днес у нас. В началото на 20 век в квартала са издигнати нови сгради с европейски вид, а за техни основи са използвани останките на древните сгради. 
Здравни заведения са: ДКЦ ЕКВИТА, РАЙОННА ОБЕДИНЕНА ТРАНСПОРТНА БОЛНИЦА и ТРАНСПОРТЕН ДКЦ. 
В гръцката махала се намират сградите на Българския морски флот, Адмиралтейството на Военноморския флот на Българската армия, Музеят на медицината, църквата "Св. Богородица", известна със своята чудотворна икона, Областна дирекция на полицията - Варна, арменската църква и други институции.
Учебни заведения в квартала са: ЧАСТНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ и СОУ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ. 
Детски заведения на разположение на живущите са: 4 ЦДГ и 16 ЦДГ.

Запитване от сайт
Съгласен съм с Политика за защита на личните данни и Terms на wemestate.bg

ТОП Имоти

Къща
Къща
Стаи: 7
43.2194127 27.9635951 14
Офис
Офис
43.1995507 27.9176886 15
Парцел
Парцел за строителство