Търсене на имоти

Нова Зеландия въвежда промени за чуждестранните купувачи на недвижими имоти

Правителството на Нова Зеландия гласува промени в законодателството си, с които да забрани на чуждестранни граждани да купуват недвижими имоти, за да прекрати офшорните спекулации. Мотивът е, че по този начин се влияе върху покачването на цените в сектора, пише bloomberg.com. Ограниченията ще влязат в сила в рамките на два месеца, след като законът получи официално съгласие от генералния губернатор – управляващият на подчинение на Кралицата на Великобритания.
 
 
Новият закон класифицира жилищните площи като "чувствителни", което означава, че чужденци или лица, които не са гражданина Нова Зеландия, не могат да закупят съществуващи жилища без съгласието на Службата за чуждестранни инвестиции. Те ще трябва да докажат, че увеличават броя на жилищата, които имат и след това ще ги продават, например като построят жилищен блок, където някога е имало къща или че ще превърнат неизползваема земя в полезна инвестиция. Т.е. ще трябва да убедят регулаторите, че каквото и да правят, ще донесат по-големи ползи за страната.
 

Най-четени публикации:

Имоти от банки в България – къде да намерим и как да купим

Пасивни къщи в София – много слънце и малко разходи в името на децата и природата

Идва ли нова финансова криза? Цял свят обсъжда речта на легендарния Сорос

Правителството обаче е изправило пред възражения от богати инвеститори, които предупреждават, че забраната може да ограничи по-широките инвестиции в икономиката и да навреди на репутацията на Нова Зеландия в офшорните пазари. След изборите миналата година, чуждестранните купувачи са изтласкали цените на имотите нагоре, което ги е направило недостижими за голяма част от местното население. За последните десет години увеличението на пазара е достигнало 60%, а придобиването на собственост ат американски знаменитости като милиардера Питър Тийл и телевизионния оператор Мат Лауър са подсилили спекулациите, че Нова Зеландия се използва като „пристанище“ за световния елит.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Domaza.bg. Можете да го изтеглите от Google Play или Itunes.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини